Editorial
Soapte
Craciunul din Copilarie
Eseum Maleficum
Istoria Bradutului de Craciun
Poveste de Copilarie
Doua cuvinte
Poveste de Craciun
Traditii de Craciun
Abureli serioase la geam

Eseum Maleficum

Stateam cu prietenul meu, la aceeasi masa, spanzurat cu pupilele de aceeasi fereastra enorma ce tine loc de zid la localul in care ne refugiasem. Si nu... stiu ca sunteti obisnuiti ca dincolo de geam fiind luna decembrie sa se spuna ca: "miliarde de cristale albe deal'de Camicaze, sarutau izbind asfaltul", dar aflati ca aici, la "Noi", apa inca nu a atins 0 grade si s-a decis sa curga peste tot orasul. Da, exprimarea este suprarealista dar si starea noastra era la fel, si cum se stie ca nu o data actele externe sunt o reflectie a trairilor interne ei bine cu acordul lui Young, pot spune ca da... ploua sincron in sufletu meu si al lumii. Firar sa fie1 Atata apa si iarasi apa de parca Ilie nu si-a revenit dintr-o betie de un an de zile.

Intorcandu-si giroscopul spre mine, prietenul meu-"poate singurul"-imi spuse: "...stii Alex, tu esti cam narod de felul tau..."

......

Lasand fraza in suspensie, se intoarse spre mine cu un ochi plin de propria privire si ma anunta astfel fara alte cuvinte ca mai mult nu are de gand sa spuna...

- Adica... acesta este un compliment sau o critica adusa inteligentei mele?

- Tu nu stii ca acum... ca se apropie Craciunul, trebuie sa trimiti mesaje pline de caldura, dragoste, iubire si tot restul?"

 

"Pai e vorba de iubire narodu-le!"

Mi-a si venit in minte o gluma mai veche adaptata mie: (Ma cunoaste totusi prietenul acesta al meu! Chiar s-a prins ca is narod! Cand ma gandesc la cati ani de chin am avut incercand sa ascund aceasta parintilor mei!")

Intelegi dumneata...(ce ar putea intelege un narod?), continua el incurajat de linistea netremuranda a ceiaului din ceasca mea... tu intelegi ca macar teoretic iubirea presupune gratuitate, lipsa atasamentului lipicios, lipsa relatiilor comerciale de genul: "nu imi dai, nu ma iubesti"?

- Da, sunt de acord mult prea putin naroada fiinta ce te injosesti sa mi te adresezi... cum as putea sa nu fiu de acord... chiar si Dex-ul este de acord cu tine.

Si conform prescriptiei anterioare este adevarat ca nu are importanta cum esti, de unde vii, incotro te indrepti, nici aproximativ cum arati, ori cat de narod esti... ca... daca te iubeste, te iubeste oricum, indiferent de ce si cum? E adevarat ca si Biblia spune ca doar cu iubire se trece peste tot si toate?

Ei bine, e adevarat! Crestinismul este fizica pura. Iubirea adevarata are suficienta energie cinetica sa schimbe starea de repaus a unui munte si sa-l transfere la turci. Se stie asta. Nu este loc de comentarii.

- Si daca poate Iubirea sa faca asa ceva cu masivul Bucegi, cu siguranta ca ea e capabila Sa-ti mute Atentia Naroada de la orice ai putea gasi util de reprosat la partenerul tau, nu? Nu degeaba se spune ca iubirea e mioapa, asa-i? Nu degeaba spunem: "Dumnezeule, fain baiat... pacat de fata!" sau "Doamne, dar ce o fi vazut la el?"

In consecinta rezultanta ca unde este iubire, nu este loc de constiinta tragediei potentiale pe care cei 2 o impartasesc nu?

Este ca si cum ai afirma ca daca noi stam acum cu ochii lipiti de fereastra, chiar vedem noroiul ce ne ineaca acum in plina iarna...

 

Nu, adevarul este ca nu vedeam pentru ca daca as fi vazut nu as mai fi stat sa il ascult... Din nou, logica faptelor ii dadeau dreptate pretenului meu...

...iar el continua cu aceeasi fervoare caracteristica firilor efervescente:

 

- Daca in fapt si post - factum, un cuplu vechi de 40 de ani ajunge sa treaca peste tot ce ar fi putut sa ii desparta si pornind de la premisa ca proximitatea fizica ar atesta cu adevarat ca 2 oameni chiar "sunt impreuna" ceea ce nu e tocmai o conditie obligatorie... ei bine se poate trage concluzia ca pe acesti oameni, indiferent daca sunt sau nu unul langa altul, indiferent daca se inteleg sau nu, daca gandesc sau nu la fel, ei bine... daca tot ii gaseste moartea impreuna in aceeasi imbratisare pasionala din tinerete... ei bine...

- Ei bine? intreb eu.... ei bine... unde doamne sfinte vrei sa ajungi cu tirada asta? Ei bine?

...ei bine... nu se poate concluziona ca...

...ca... de fapt e tot una daca oameni acestia se intalnesc sau nu, daca sunt impreuna sau nu pentru ca ei... tot se comporta ca si cum s-ar iubi. Pt ca oricum, ei nu vad nimic, nu aud nimic, si nu le pasa de nimic. Manaca iubire, beau iubire, respira iubire... si orice altceva e insignifiant pentru ca daca o sa-l intrebati pe mosulica daca ar iubi-o in continuare pe babuta sa chiar si dupa ce ea ar fi murit, el ar spune ca o ibeste chiar si decedata ca in prima zi.

Ii iubeste ochiul de sticla, piciorul de lemn, proteza, balbaiala, ragaiala si tot restul... asadar... cu adevarat nu conteaza daca 2 oameni se cunosc pentru a se putea iubi pentru ca oricum ceea ce ajung sa cunoasca unul despre altul nu are nici o influenta asupra iubirii lor.

"tu esti pentru mine ceea ce pentru poezia japoneza e floarea de cires iar tu stii ce mult imi plac mie piersicile, nu?"

 

E clar ca unde e iubire nu mai conteaza nimic iar daca nu conteaza nimic... ce rost mai are ca doi sa se cunoasca?

Dupa o asemenea tirada credeam ca inteleg unde vrea sa ajunga. Avea dreptate. Nu stiu de ce avea dreptate, dar este clar ca avea dreptate daca nu macar dupa logica vorbelor sale, cel putin dupa convingerea pesuasiva cu care reusea sa ma faca sa nu ies in ploaie de unu singur. Totusi... ceva nu intelsesem...

 

"Ia spune mai desteptule... da... am inteles ce ai spus... esti "de o elocventa rara", dar ce are aface asta cu faptul ca as fi un narod?

El...cu o privire pierduta imi spuse:

-Ce?

-Poftim?

-Despre ce vorbesti?

Cornel Alexe Mina© Club Romantic 2006, Toate drepturile rezervate
Web Design: Andreea (eire_sq)