Editorial
Soapte
Craciunul din Copilarie
Eseum Maleficum
Istoria Bradutului de Craciun
Poveste de Copilarie
Doua cuvinte
Poveste de Craciun
Traditii de Craciun
Abureli serioase la geam

Poveste de Craciun

Gainile s-au culcat de mult, cu ciocurile ferite sub aripa.Cainii stau incovrigati in stogul de paie si-si fac siesta ,privind lenesi printre genele aproape inchise.In grajd,animalele rumega fanul din iesle, rasuflind pe nari aburi calzi.

Nu s-a schimbat nimic din vremea Betleemului. Cerul s-a hotarit sa-si sloboade pe Pamint stelutele albe, scuturate din zeghea fumurie a norilor cam bosumflati, nu se stie de ce, caci oricum,tot ei au fost darnicii care-au croit hlamida de puritate Serii Celei Sfinte. E Ajunul Craciunului. Vantul suiera pe horn facindu-si de cap, dar focul din vatra nu se lasa invins. Mangaie cu limbi de para plita ce miroase a coptura proaspata, a placinte. Cu mac si cu nuca. Fetita are faina pana si pe virful nasului,iar manutele mici framanta de zor, alaturi de cele ale lui Mami, aluatul pentru colaci.

Intr-un castronel, cu mana mamei peste a ei, bat amandoua ouale. Iau din camara pana de gisca dinainte pregatita si ung colacii, dupa tot tipicul, cu ou batut, ca sa fie rumeni si stralucitori. Mami i-a impletit frumos, iar ea, fetita, a rasucit aluatul si a facut din el cruci mici pe care le-a pus deasupra.

Deodata, la fereastra rasuna un glas pricajit de copil.

"O, ce veste minunata..."

Fetita alearga la geam,trecand in fuga prin camera. Dar se opreste locului. Emotia o paralizeaza. In mijlocul mesei trona bradul impodobit, cu un ingeras roz in virf, care parca ii zimbea numai ei. Venise Mosul! Sub pom,o papusa mare,cu par lung si blond si rochita de matase,cu volane. Tot roz, ca si cea a ingerului. Exact asa cum si-a dorit-o si cum i-a scris Mosului ca si-ar dori. Se trezeste din reverie cand micutul glas inghetat de afara spunea cu speranta nedisimulata:

"Sa traiasca gazda si gazdarita,sa ne umple capita!"

Fetita fuge la bucatarie,ia placinte si colacul facut de ea. Le intinde pe geam catre gura cascata a traistei celeilalte, care imediat musca cu pofta pagana,de stomac hamesit. Cu gura plina,aproape ca se ineaca zicand:

"Multam frumos! Sa-ti dea Dumnezeu sanatate pentru pomana! Ii tare bun!"

Fetita nu se gindeste de doua ori.Ia papusa de sub brad si i-o da,dupa ce o saruta si o mangaie pe parul blond:

"-Sa fii cuminte! Bine?! S-o asculti!"

Mami sta in usa camerei si priveste cu ochi umezi.

Lacrimi de bucurie.

Fetita ei stie cu sufletul ce inseamna a-ti iubi aproapele.

Liliana Ardelean© Club Romantic 2006, Toate drepturile rezervate
Web Design: Andreea (eire_sq)