Editorial | Cultural | Reportaj | Cotidian | Club Romantic | Divertisment | Redactia & Arhiva

 


Despre prietenie

Cosmopolitan
Plante ce aduc noroc

Planeta Venus

Urban vs. traditional

Stiri

Individualitatea

Plante ce aduc noroc

Se spune ca vâscul aduce norocul in casa, la trecerea dintre ani. Si atunci musai sa cumparam, de Craciun, macar o crenguta! Dar fiecare sezon are plantele lui norocoase, fiecare cu povestea ei. Superstitii? Poate. Dar au farmecul lor. Mai ales cand sunt legate de spiritul Sarbatorilor.

Vascul are puteri magice

Vechii egipteni erau convinsi ca vascul are virtuti magice. Miturile greco-romane spuneau ca Persefona, sotia zeului Hades (stapanul Infernului), traia o jumatate din an pe pamant si o jumatate din an langa sotul ei. Poarta dintre cele doua lumi se deschidea pentru ea cand zeita purta pe cap o coroana de vasc. Sarbatoarea Vascului pica la solstitiul de iarna – oamenii isi impodobeau casa cu ramuri din planta sfanta. Obiceiul s-a pastrat pana azi, ca si credinta ca vascul are putere benefica daca e cules inainte de 25 decembrie, cand are multe bace.

Ilexul atrage spiritele bune

A fost “decretat” planta norocoasa mai recent si “ii face concurenta” vascului, la Sarbatorile de iarna. Desi nu considerau ilexul o planta sfanta, romanii daruiau crengutele lui, in semn de prietenie, in cele mai scurte zile din an. Popoarele germanice erau convinse ca ilexul atrage spiritele bune. La fel ca cele mai multe plante cu frunze mereu verzi, ilexul e considerat un simbol al nemuririi. Iar fructele lui de un rosu stralucitor – semn de viata si bucurie – sunt asociate cu spiritul sarbatorilor. Pentru grecii din Creta are o valoare aparte: ilexul este semn de doliu.
Atentie: bacele acestei plante sunt toxice si foarte purgative – nu lasati copiii si animalele de casa sa le “guste”!

Busuiocul alunga duhurile rele

In Grecia antica, se puneau ghivece cu busuioc pe balcoane, ca sa aduca noroc si liniste in casa. Dar... si pentru a alunga tântarii. Considerat simbol al puritatii, busuiocul aduce noroc fetelor. Se crede ca frunzele, cu mirosul lor patrunzator, ar avea puteri magice si revigorante: in Congo, bastinasii le folosesc in ritualuri ce alunga spiritele malefice, dar si pentru a vindeca rani si contuzii. Condiment – in bucatarie sau “medicament” – in farmacia verde, busuiocul este o planta de o popularitate fara egal.

Trifoiul cu cinci foi - culmea norocului

Un trifoi cu patru foi este atat de rar (planta avand, de regula, numai trei foliole), incat s-a crezut dintotdeauna ca, atunci cand l-ai gasit, este semn bun, esti norocos si toate iti vor merge in plin. Puterea benefica a trifoiului cu patru foi ar fi si mai mare, daca este cules intr-o noapte cu luna plina sau cu luna noua, ori in noaptea Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul. "Culmea" norocului este sa gasesti un trifoi cu cinci foi. Dar se intampla atat de rar! Dar nu atat de rar pe cat s-ar crede. Eu am gasit un trifoi cu 5 foi si vreau sa-l impart cu voi.

Livia Popa (heidi)

 


© Club Romantic 1997-2003, Toate drepturile rezervate