Jurnalul unui
     emigrant

Locul in care
     frumusetea a intalnit
     misterul

Locul in care frumusetea a intalnit misterul

 

Pe Pamant, exista cateva locuri de o asemenea frumuste, grandoare sau mister, incat oamenii - indiferent de cultura, loc sau timp - le considera extraordinare. Unele dintre aceste locuri au fost sculptate de puternicile forte ale naturii; altele sunt rezultatul ingeniozitatii si muncii omului. Unele locuri sunt fascinante datorita formelor unice si a pozitionarii speciale in peisaj; altele intriga deoarece originile si scopurile lor au ramas invaluite in mister. Aceste locuri in care frumusetea a intalnit misterul au ajuns in constiinta universala prin folclor, mituri, religii, literatura si arta.

 

Natura - un extraordinar artist
 

Suprafata Pamantului este modelata mereu de natura prin intermediul vantului, a apei si ghetii, cu o forta ce erodeaza chiar si cele mai dure materiale, depune straturi de sedimente si invaluie parti ale lumii in ploaie si zapada. Chiar si lava care erupe din adancul Pamantului lasa semne distincte in calea sa. Cu timpul, aceste neobosite forte au creat unele dintre cele mai distincte peisaje ale planetei noastre.

In unul dintre cele mai indepartate colturi ale Australiei, putem observa misteriosi munti ce stau ca niste ciuperci uriase. De-alungul milioanelor de ani, modificarile geologice au ridicat si au despartit o portiune din fundul marii, iar fortele apei si a vantului au inceput sa ciopleasca platoul fisurat pana cand au izolat segmentele. Pana la urma, formatiunea a fost erodata si slefuita, iar in prezent este cunoscuta ca aranjamentul Bungle Bungle.

 

Munti si vulcani
 

Conform legendelor din China, zeii si spiritele care influentau vremea, recoltele si destinul oamenilor, locuiau in muntii sfinti ce erau pozitionati in cele patru puncte cardinale. Similar, zeii si zeitele din Grecia antica traiau in varful Muntelui Olimp. Aceste culturi nu erau singurele care considerau muntii ca fiind demni de respect - in multe religii, muntii sunt priviti ca fiind legaturi intre lumea pamanteasca si cea spirituala. Vulcanii, de asemenea, au inspirat respectul sacru al oamenilor de-alungul istoriei. Ei sunt admirati pentru frumusetea si simetria lor si in acelasi timp sunt temuti datorita extraordinarelor forte ce salasluiesc in ei.

Muntele Kailas este unul dintre putinele locuri de pe Pamant destul de majestuos pentru a servi ca punct religios pentru patru mari religii. Hindu, Jain, Bon si Buddism. Pelerinii isi urmeaza drumul spiritual care duce catre acesta piramida acoperita de zapada din cel mai incepartat colt al Tibetului. Din punct de vedere geografic, acest munte este pozitionat intr-o zona foarte favorabila ca punct de origine pentru patru dintre cele mai importante rauri ale lumii. Brahmaputra, Indus, Ghaghara si Sutlej, toate izvorasc la 100 de kilometri de varf si fiecare curge dinspre munte in directii cardinale diferite. Pentru multi, Muntele Kailas este cunoscut ca "centrul sacru al Pamantului".

Cu o forma aproape perfect conica, Muntele Fuji-san se ridica la 3,776 metri deasupra nivelului marii in sudul Insulei Honshu, langa Tokyo. Considerat de multi sacru, Fuji-san este inconjurat de temple si locuri sfinte. Conform legendei, Fuji-san a luat nastere intr-o singura noapte in anul 286 I.Ch - insa din punct de vedere geologic, muntele este mult mai batran.

Minuni acvatice
 

Capabila sa sustina viata dar si sa o distruga, apa impune un respect profund. Ca si muntii, apa si resursele de apa sunt asociate deseori cu ceva sacru sau mitic. Conform folclorului Incan, zeul Virachoca a aparut din apele de un albastru deschis ale lacului Titicaca. Locurile dominate de apa sunt privite cu respect datorita surselor importante de mancare si sunt temute pentru furtunile si inundatiile pe care le pot aduce, sau sunt imortalizate in povesti despre explorare si aventura.

In credinta Hindusa, raurile sunt sacre, iar raul Ganger, care curge prin India si Bangladesh, este cel mai important. Pelerinii hindusi calatoresc la acest rau pentru a se imbaia in apele sale, sperand ori sa beneficieze de asa zisele sale puteri curative, ori sa moara si sa fie dusi in Paradis.

 

Creaturi legendare

Unele locuri sunt considerate misterioase datorita asocierii lor cu monstrii sau creaturi neobisnuite. In mituri si folclor, vampirii si varcolacii erau asociati cu Transilvania, regiune din nordul Romaniei. Similar, Povestile si literatura germana perpetueaza credinta ca vrajitoarele se adunau in Muntii Harz. In timpurile moderne, unii oameni cred in faptul ca pe Pamant chiar exista creaturi misterioase - intr-un lac din nordul Scotiei, poate, sau in varfurile pline de zapada din Himalaya.

Cel mai cunoscut lac din Scotia este Loch Ness. Lung, ingust, acest lac este locul in care se spune ca traieste o creatura misterioasa cunoscuta sub numele de Monstrul din Loch Ness, dar nu exista nici-o dovada a existentei sale.

 

Monoliti si Megaliti

Pietrele uriase au inspirat oamenilor respect, frica si curiozitate de mii de ani. Rocile monumentale din peisaje - monolitii - sunt privite ca simboluri de putere si rezistenta fiind deseori considerate sacre. Structurile preistorice construite din pietre masive si dure - megalitii - pot fi gasite in toata lumea. Scopul acestor structuri este necunoscut, desi multi experti cred ca erau temple sau observatoare. Cum erau transportate si ridicate aceste structuri de oameni primitivi ce aveau la dispozitie numai tehnologie primitiva ramane inca un mister.

In jurul anului 3000 I.Ch., locuitorii preistorici ai platoului Salisbury din sudul Angliei, au taiat imense roci albastre - unele inalte de peste 6 metri - in South Wales si apoi le-au transportat pe o distanta de 320 kilometri pentru a construi un monument circular enigmatic cunoscut sub numele de Stonhenge. Alinierea de mare precizie a megalitilor lasa putine dubii asupra faptului ca acesti constructori aveau foarte bune cunostiinte de astronomie si ca umbrele ce sunt lasate de monument in fiecare an pe 21 iunie au o semnificatie ceremoniala.

 

Palate si piramide

De-alungul istoriei, oamenii au folosit materialele oferite de pamant pentru a construi remarcabile monumente si alte structuri complexe. Aceste uimitoare constructii au avut la baza o varietate de scopuri: de a proteja de straini oamenii ce locuiau acolo, de a simboliza bunastarea si puterea, de a glorifica zeitati, de a comemora mortii. Multe structuri au fost ridicate nu numai pentru a fi functionale dar si pentru a reprezenta o anumita cultura de-alungul secolelor.

Enigmaticile ruine ale civilizatiei Maya din Tikal in nordul Guatemalei sunt tot ce a mai ramas dintr-un antic oras al palatelor, templelor si piramidelor. Cele mai vechi cladiri din Tikal dateaza din jurul anului 600 I.Ch., dar palatele si marile piramide - cele mai mari din Americas - au fost probabil construite intre anii 600 si 800. In varful sau, marea suprafata a Tikalului avea probabil o populatie de 50.000, dar in jurul anului 900 orasul a fost abandonat, din motive inca necunoscute.

 

Locuri sacre

In incercarea de a contacta divinul, oameni din multe culturi au creat temple, biserici, moschei, sinagogi si alte locuri de rugaciune. Cateva dintre aceste cladiri si locuri sacre inspira un asa respect, teama si uimire incat chiar si cei ce nu cred sau practicantii altor religii ar putea simti o puternica prezenta spirituala. Aceasta capacitate inspirationala pare sa contribuie si ea la grandoarea locului sacru: cateva comparativ simple structuri par "imbibate" cu o calitate speciala, unica, ce ar putea lipsi cu totul la altele, mult mai elaborate. Intrebarea: de ce exista acesta calitate, pare sa fie mai presus de orice explicatie sau intelegere.

Concluzie

Exista locuri in care intr-adevar frumusetea a intalnit misterul, iar urmarea este acea senzatie care ne face sa visam, sa calatorim in epoci de mult apuse, sau sa oprim timpul in loc si sa ne bucuram de ceea ce vedem, sa ne umplem sufletul cu acel sentiment inexplicabil. Toate acestea insa, sunt un dar mult prea fragil, ce prin neatentie poate disparea. Este de datoria noastra sa protejam aceste mosteniri si sa avem grija ca ce lasam in urma sa poata fi privit la fel de generatiile ce vor urma: sa poata fi privit ca locul in care frumusetea a intalnit misterul.

Alexandru Miroiu (Little_NY)



© Club Romantic 2004, Toate drepturile rezervate