Editorial | Cultural | Reportaj | Cotidian | Club Romantic | Divertisment | Redactia & Arhiva

 


Despre prietenie

Cosmopolitan
Plante ce aduc noroc

Planeta Venus

Urban vs. traditional

Stiri

Individualitatea

Despre prietenie

Un gand… Un vis... O dorinta… Tristete… Bucurie… Fiecare dintre noi le simte, le traieste si doreste, la un moment dat, sa le impartaseasca. Vrem sa iubim, sa fim iubiti. Si totusi, parca exista ceva mai profund, ceva mai trainic, ceva ce ne da cu adevarat putere, ceva ce nu ne lasa sa ne descurajam, ceva ce ne da, pana la urma, aripi sa visam din nou. Sa fie acest lucru prietenia?

Pentru fiecare dintre noi, prietenia inseamna ceva, fiecare ii da valente diferite. Si totusi, pentru cei mai multi, prietenia inseamna, de cele mai multe ori, TOTUL. Ce au spus oameni celebri despre prietenie? Va regasiti gandurile in cuvintele lor?

 

- “Prietenia… exprimarea sincera si fara rezerve a gandurilor si simturilor tale in fata unei alte fapturi omenesti, sinceritate totala si dezinteresata in viata launtrica cea mai intima, ca o incercare de retraire in profunda simpatie a unei alte fiinte omenesti.” (I. Conrad)

- “Ceea ce face ca prieteniile sa fie trainice si le sporeste farmecul, este un sentiment de care iubirea este lipsita: certitudinea.” (Fr. Bacon)

- “Este o curata si jalnica singuratate sa nu ai prieteni adevarati, fara de care lumea este un pustiu.” (Fr. Bacon)

- “Cat respect si cate elogii merita prietenia. Ea este aceea care face sa nasca, hraneste si intretine cele mai frumoase sentimente de generozitate de care e capabila o inima omeneasca.” (G. Boccaccio)

- “Prietenul sigur il cunosti in imprejurari nesigure.” (Cicero)

- “Singurul fel de a avea prieteni este de a fi prieten.” (R. W. Emerson)

- “Cand iti faci un nou prieten, nu-i uita pe cei vechi.” (D. Erasmus)

- “ Daca sentimentul prieteniei, mult mai durabil decat cel al iubirii, are totusi si el un inceput, o dezvoltare si un sfarsit, cine stie lucrul acesta, macar, nu va trece de la cea mai puternica prietenie la ura cea mai apriga, ci va evita sa dispretuiasca pe cel ce altadata l-a iubit.” (Cl. A. Helvetius)

- “Sunt prieteni pentru nevoie, prieteni de nevoie si prieteni in afara de orice nevoie – cei putini!” (N. Iorga)

- “Una din cele mai mari bucurii ale acestei vieti este prietenia si una din bucuriile prieteniei este de a avea cui incredinta o taina.” (A. Manzoni)

- “ Prietenul… cel caruia ii place sa ma vada: care este dispus sa-mi ierte slabiciunile si sa le ascunda de ochii altora, ma trateaza cu menajamente cand sunt absent, si cu franchete cand sunt prezent.” (J. Fr. Marmontel)

- “Viata solitara nu exclude cultul prieteniei… daca ar fi sa aleg… intre una si alta, as parasi singuratatea, spre a-mi pastra prietenul” (Fr. Petrarca)

- “Prietenia e un stapan tot atat de poruncitor ca si dragostea… E mult mai mult. Pentru ca dragostea e risipitoare, ia si da cu amandoua mainile. Prietenia e discreta, se multumeste cu putin. Dar acest putin e tot ce e mai bun pe lume.” (R. Rolland)

- “Prietenia adevarata si sincera presupune ca cineva ia parte la soarta celuilalt cu caldura, in mod curat obiectiv si fara nici un interes, si aceasta presupune o identificare desavarsita intre cei doi prieteni.” (A. Schopenhauer)

- “Prietenenia se bazeaza pe cel mai necesar principiu al naturii – pe necesitatea de a ne iubi pe noi insine in cel ce este cel mai asemenea cu noi.” (Cr. M. Wieland)

- “Cel care n-a simtit niciodata farmecul unei prietenii sincere si dezinteresate nu cunoaste toata fericirea pe care un om o poate primi de la un alt om.” (E. Young)

 

 

Fara sa ne dam seama, de multe ori uitam ca langa noi exista o persoana careia am putea sa-i impartasim gandurile noastre, o persoana dispusa sa se bucure alaturi de noi sau sa ne consoleze atunci cand suntem tristi. De asemenea, de multe ori uitam ca si noi, la randul nostru, reprezentam pentru cineva acelasi lucru. Uitam ca avem prieteni, uitam ca suntem prieteni. Ne cufundam in propriile ganduri… Si totusi… Atunci cand ne reamintim ca nu suntem singuri, problemelor ce pareau de nerezolvat li se contureaza o rezolvare, sentimentelor ce pareau sufocante li se gaseste alinare pentru simplul fapt ca ne dam seama ca avem pe cineva langa noi. Cineva spunea ca prietenii reperezinta “a doua familie”, familie in care dragostea este neconditionata, bucuriile se imparatsesc, iar necazurile se injumatatesc intre prieteni pentru a putea fi suportate mai usor.

Un gand impartasit… un vis implinit… o dorinta traita… tristete alinata… speranta…
 


© Club Romantic 1997-2003, Toate drepturile rezervate