Editorial | Cultural | Reportaj | Cotidian | Club Romantic | Divertisment | Redactia & Arhiva

 


Scufita ca Zapada

Pe drumui de munte

Pagina zambareata

"Scufita-Ca-Zapada (SKZ) & Ceilalti (C)
din Padurea-Adormita (PA)"

N-a fost niciodata, nicaieri, ca altfel s-ar fi povestit pina acum, o copiluta zbanghie si boccie (parca era sora lui Franckenstein) de nici Drakula nu se uita la ea ca la o gustare, pe care o chema SKZ. In ciuda ratiunii si a acestui fapt, SKZ era nespus (secret de familie) de fericita pentru ca parintii ei o iubeau nebuneste, pe rind.

Toti C invidiau familia lor sanatoasa (vaccinati toti, pina la toate rudele de gradul n+1), foarte unita-n cuget si simtiri si armonioasa (fiecare cinta la cite un instrument). De mica, SKZ s-a manifestat plenar cu maxima precocitate: lista exhaustiva a calitatilor sale era prea bogata ca sa fie acceptata de C la cresa sau gradinita, fara a influenta prea benefic dezvoltarea micilor viitori oameni si adulti. Incomprehensibila, cum a terminat scoala (magna-cu-laude in utilizarea alfabetarului si a abacului la sfirsitul primului trimestru al clasei I, la 18 anisori), SKZ a fost indrumata de parinti pe trotuarele vietii (e periculos pe carosabil), pentru desavirsirea propriei personalitati umane si gasirea idealului (tip Brad Pitt). In calatoria ei vitala, C, socati, au primit-o peste tot cu multa simpatie si caldura si vice-versa. Astfel, la prima intilnire, Pinochio si-a pus mina la ochi ca sa n-o mai vada si sa nu fie nevoit sa minta (frumos); Omul-De-Tinichea a ruginit subit, fiind internat de urgenta la sectia Reconditionari-Caroserii; iar Fat-Frumos, in lipsa de altceva, a rapit Zmeul si au fugit peste mari, tari si multe oceane, in Codrii-De-Arama, unde o asteapata si acum pe Ileana-Cosinzeana care nu reuseste sa iasa din starea de colaps profund.

A invatat totul, cum se spune, din mers: sa nu calce in canalele fara capac, sa ridice piciorul mai sus la intilnirea unei borduri si ca daca vrei sa te si deplasezi e musai sa pui pe rind un picior inaintea celuilalt. Si mergind ea asa si pe dincolo, ba soferii turci, ba meandrele concretului au condus-o in PA. Mladitele fragede ale boschetului sau genealogic se intindeau ca niste liane chiar pina acolo - in bordeiul cu subsol, demisol, parter, 2 etaje, mansarda, garaj, piscina, centrala termica proprie si aer conditionat, din poienita ultracentrala, vietuia la limita inferioara a pauperitatii stra-stranepotul verisorului ei dulce-amarui de-al 2-lea, din partea mamei adoptive a tatalui vitreg al bunicii ei. C din PA, bucurosi de oaspete, ca sa n-o retina din importanta ei misiune mai mult decit puteau suporta, au fost f. bucurosi sa-i arate cit mai repede cu putinta calea cea mai scurta spre baraca din ghetou (vezi episodul 1). Intilnirea dintre cei doi reprezentanti de neam n-a fost (asa cum se putea presupune) saturata de efuziuni sentimentale de genul: pupicuri & hug-uri, " paine si sare", "cine dracu' te-a mai adus si pe tine!?", cadouri sau "bine-ai venit! cit stai?", ci mult mai rezervata, respectivul fiind in stare avansata de sevraj adinc dupa degustarea unei super-extra-doze de tzuica de dude salbatice. La sosirea lui SKZ, el tocmai se afla la reanimare, cu o perfuzie de ciorba de potroace in carotida. Shamanul local a asigurat-o pe SKZ ca in 2-3 zile starea prea-mult-fericitului se va ameliora pina la o simpla mahmureala cu ceva acute dureri de cap, precum stafidele in cozonac. In acest moment crucial al istoriei contemporane, destinul mirobolant al SKZ a intervenit salvator, ea oferind panaceul universal schimbind tratamentul cu ciorba de potroace in cel cu ciorba de burta, urmata apoi de o cafea neagra & sarata cu naut si mushetelus vegetalus, care l-a scos pe degustator din starea sa maladiva pe de-ntregul. Odata cu trezirea lui la viata de zi-cu-zi (noaptea, viata lui se derula ca un scurt metraj prin padure, din dud in dud, ca un vierme de matase), toti C si intreaga PA s-a transformat si ei: C si toate celelalte creaturi vii, micro si macroscopice au prins a dantzui si hauli cu tzipurituri, plini de entuziasm in jurul copacilor de regn vegetal care, si ei, isi misca gratios, languros si platonic cracile, precum agentii de circulatie in intersectii. De atunci, atit SKZ, cit si C si PA, si-au gasit adevarata valoare sociala, drumul launtric spre desavirsirea spirituala (sau spirtoasa!?) si imortalitate (sau imoralitate; nu se mai stie exact) efemera, traind o cu totul alta viata: plina de matreatza, inalbitor si sedative tranchilizante, respectiv de egocentrism, cofeina si anabolizante, pina in zilele noastre, la nu prea adinci batrinete (conform sperantei de viata din statisticile locale). Si-am incalecat pe-o Honda, ca sa va aducem vorba.

Dan Dragos (Drag)


 


© Club Romantic 1997-2003, Toate drepturile rezervate