Editorial | Cultural | Reportaj | Cotidian | Club Romantic | Divertisment | Redactia & Arhiva

Salvati sufletele noastre!


Decembrie 2003. Au trecut 14 ani de cand s-a strigat pentru prima oara pe strazile Romaniei: "Vrem libertate, nu Securitate!". In acele zile ale anului 1989, a fost Revolutie. O Revolutie a oamenilor de rand, care satui de salamul cu soia, plictisiti de discursuri savante si obositi de atata stat la cozi pentru un litru de lapte, au iesit in strada si au luptat pentru Democratie. Pentru Libertate.

Sute de trupuri au fost ciuruite de gloante. Astfel, pe zapada imaculata a acelor zile de decembrie, s-a scris cu sange, in numele Libertatii, inca o fila in istoria Romaniei. A trecut mai bine de un deceniu de atunci... Cum eram noi, romanii, inainte de Revolutie? Cum suntem acum?

Mai auzit uneori pe cate un batranel spunand: "Era mai bine pe vremea lu' Ceausescu." Ai vrea sa-l contrazici, nu-i asa? Sa-i arati reclamele luminoase la Coca-Cola si sutiene Wonderbra, care inveselesc marile cladiri ale oraselor. Sa-l duci in fata unei vitrine a unui magazin alimentar si sa-i spui: "Priveste! Acum avem salam italienesc si lapte unguresc. Si nu mai trebuie sa stam la coada ca sa le cumparam". Apoi, iti arunci o privire spre pantofii lui stalciti, cumparati probabil inainte de Revolutie si la fularul decolorat de vreme. Si taci... Mai bine taci!

Arunca-ti o privire in jur. Ce vezi? Saracie. Foame. Mizerie. Nesimtire.

Oare cei care au luptat in decembrie 1989 si-au dorit o ASTFEL de Libertate? O democratie prost inteleasa? O societate scapata de sub control? Nu! Ei au sperat ca NOUA, urmasilor, ne va fi mai bine. Ca o sa fim fericiti. Ca fiecare roman va avea pe masa de Craciun, sarmale si cozonac. Ca o sa fim mai buni si mai intelepti.

Cred ca mai avem nevoie de inca o Revolutie... O Revolutie a sufletelor!

La multi ani!
Andreea (eire_sq)

 

 


© Club Romantic 1997-2003, Toate drepturile rezervate